Web Analytics Made Easy - Statcounter

پرواز شنبه ‌شب سیرجان - تهران هواپیمایی ماهان در حالی با ۷۴ مسافر چند دقیقه پس از پرواز مجبور به بازگشت به مبدا شد که مسئولان ‌علت این بازگشت را نقص فنی عنوان کرده‌اند. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرمان، شامگاه شب گذشته بود که انتشار اخبار بازگشت به مبداء پرواز سیرجان به تهران در شبکه‌های مجازی دست به دست شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از همان دقایق ابتدایی که خبر در میان صفر و یک‌های مجازی دست به دست می‌شود گمانه‌زنی‌های مختلفی درباره مشکل ایجاد شده و دلیل بازگشت هواپیما به مبداء پرواز مطرح بود گروهی براین باور بودند که موتور آتش گرفته و گروهی هم ترکیدگی لاستیک هواپیما و یا حتی برخی فراتر رفته و آتش سوزی داخل خود کابین هواپیما را دلیل بازگشت به مبداء هواپیما نقل کردند.

اما واقعیت امر این بود که پرواز ساعت 20:00 روز اول مرداد 1401 از شرکت هواپیمایی ماهان با 74 نفر فرودگاه شهر سیرجان را به مقصد تهران ترک کرده بود و بعد از چند دقیقه خلبان هواپیما به دلیل نقص فنی و انتشار دود داخل کابین از برج مراقبت همان فرودگاه درخواست فرود اضطراری کرد.

به این ترتیب با حفظ اصول امینی مسافران و همچنین پروتکل‌های دقیق حمل و نقل هوایی تنها این هواپیما 5 دقیقه در آسمان بود و بعد از آماده سازی پیش‌نیازهای فرود اضطراری و البته رعایت اصول مربوطه خلبان هواپیما را به سلامت روی باند فرودگاه به زمین نشاند و تمامی مسافران و خدمه به سلامت از هواپیما خارج شدند و نهایتاً این پرواز بعد از رفع نقص فنی به سمت مقصد خود پرواز کرد.

علی قاسم‌زاده مدیرکل فرودگاه‌های استان کرمان ضمن اشاره به عادی بودن  بروز برخی نقص‌های فنی در هواپیما‌ها درباره دلیل این اتفاق به خبرنگار تسنیم در کرمان گفت: هواپیما یک وسیله نقلیه است و بروز نقص فنی دور از انتظار نیست اما در این بخش به دلیل حساسیت‌های موجود همواره تمامی خطوط هواپیمایی اولویت خود را حفظ ایمنی و جان مسافران قرار داده و برهمین اساس گام برمی‌دارند.

قاسم‌زاده در ادامه افزود: هواپیمای شرکت ماهان که شب گذشته دچار نقص فنی شده بود تنها 5 دقیقه روی آسمان بود و خلبان هواپیما به مجرد اینکه متوجه نقص فنی در هواپیما شده برای حفظ جان مسافران و رعایت اصول ایمنی تعیین شده از فرودگاه سیرجان درخواست بازگشت کرد.

مدیرکل فرودگاه‌های استان کرمان با اشاره به اینکه خوشبختانه در این اتفاق برای هیچ کدام از 74 مسافر و البته خدمه این پرواز اتفاقی نیفتاده و همه در سلامت فرود آمدند، گفت: بلافاصله قطعه مورد نیاز برای تعویض از کرمان برای تعمیر هواپیما ارسال شد و این پرواز با 21 مسافر ساعت 4:26 بامداد امروز به مقصد فرودگاه مهرآباد در پایتخت پرواز کرد.

نقص فنی دلیل برگشت پرواز دبی به فرودگاه شیراز/ پرواز با تاخیر یک ساعته و رفع نقص انجام شدفرود اضطراری پرواز 1835 جده ـ مشهد در ‌فرودگاه بوشهر/ هواپیما نقص فنی داشتپرواز مشهد ـ اصفهان دچار نقص فنی شد‌4 مصدوم در پی نقص فنی هواپیمای پرواز مشهد ـ اصفهان

دودگرفتگی کابین دلیل بازگشت

محمد موسایی‌پور رئیس فرودگاه سیرجان نیز با اشاره به اینکه پرواز ساعت 20 شب گذشته هواپیمایی ماهان با 74 مسافر فرودگاه سیرجان را به مقصد تهران ترک می‌کند که پس از پنج دقیقه به دلیل نقض فنی و دودگرفتگی مجبور به بازگشت می‌شود، اظهار داشت: این هواپیما بدون هیچ مشکلی در فرودگاه فرود آمده و مسافران آن نیز سالم پیاده شدند.

وی با بیان اینکه از 74 مسافر این پرواز، 44 نفر برنامه پرواز خود را لغو، 9 نفر نیز همان شب خود را به پرواز کرمان - تهران رساندند، گفت: مسافران غیربومی این پرواز نیز در هتل اسکان یافتند .

رئیس فرودگاه سیرجان با اشاره به اینکه پس از تعویض قطعه و رفع نقص، این هواپیما ساعت 4:26 بامداد امروز پرواز خود را با  21 مسافر به مقصد تهران انجام داد.

وی افزود: از 74 نفر مسافر این هواپیما 44 نفر پرواز خود را لغو کردند، 9 نفر هم همان شب خود را به پرواز کرمان رساندند و 21 نفر مسافر هم امروز صبح به تهران رسیدند.

 

 

 

 

انتهای پیام/511/ی

 

منبع: تسنیم

کلیدواژه: فرودگاه های ایران استان کرمان فرودگاه های ایران استان کرمان فرودگاه سیرجان شب گذشته نقص فنی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۵۷۰۸۵۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بهترین صندلی در هواپیما برای مسافرانی که از پرواز می‌ترسند

به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، پروازهای طولانی برای بسیاری از افراد آزاردهنده است، به ویژه برای کسانی که با اضطراب پرواز دست و پنجه نرم می‌کنند. بر اساس آمارها حدود ۲۵ میلیون آمریکایی از آئروفوبیا (ترس از پرواز) رنج می‌برند، در حالی که برخی دیگر تنها نگران ارتفاع هستند و پس از نشستن در هواپیما این ترس از بین می‌رود. خبر خوب این است که اگر قصد رزرو تور استانبول را دارید و می‌خواهید بدون ترس پرواز کنید، انتخاب بهترین صندلی هواپیما این ترس را به‌طور کل از بین می‌برد. بهترین صندلی‌ها در جلوی هواپیما و در بالای بال هستند که لرزش کمتری در طی پرواز دارند.

صندلی در راهرو هواپیما را انتخاب کنیم یا کنار پنجره؟

بسیاری از مسافران ترجیح می‌دهند در هواپیما در صندلی‌هایی که در راهرو قرار دارند یا در کنار پنجره هستند بنشینند، اما اگر شما یکی از آن دسته از افرادی هستید که اضطراب پرواز دارند، شاید بهترین است به دنبال بهترین صندلی هواپیما باشید.

کایل کوکول، یک خلبان هواپیما ماهر، در این زمینه تاکید کرده است: "اگر سفر با هواپیما برای شما اضطراب آور است، همیشه توصیه می‌کنم در صندلی کنار پنجره بنشینید و به افق نگاه کنید، به‌ویژه در هنگام بلند شدن. داشتن دید ثابت از محیط اطراف هواپیما می‌تواند به شما کمک کند تا حرکات هواپیما را بهتر درک کنید."

یک نظرسنجی انجام‌شده توسط easyJet در سال ۲۰۱۴ نشان می‌دهد، افرادی که اضطراب پرواز دارند بیشتر از صندلی‌های کنار پنجره یا در راهروی هواپیما استفاده می‌کنند. با این حال، نشستن در راهرو و دورتر از پنجره هم مزایای خود را دارد.

به‌عنوان مثال، داشتن دسترسی به‌راحتی به محیط رفت و آمد به سرویس بهداشتی می‌تواند برای شما مفید باشد. همچنین، در صورت نیاز به کمک و پشتیبانی خدمه هواپیما در طول پرواز، نشستن در نزدیکی راهرو شما را راحت‌تر به آن‌ها می‌رساند.

بهترین صندلی هواپیما برای جان سالم به در بردن در تصادفات هوایی

اگر مرگ در یک تصادف برای شما بزرگترین ترس است، جایی که در هواپیما می‌نشینید می‌تواند در این ترس تأثیرگذار باشد. یک مطالعه انجام‌شده توسط TIME بر روی حوادث سقوط هواپیما در طول ۳۵ سال، نشان داد که صندلی‌های قرار گرفته در یک سوم عقب هواپیما بیشترین احتمال برای بقا را داشتند، در حالی که مسافرانی که در وسط نشسته بودند، بیشترین احتمال مرگ را دارند.

با این حال، باید توجه داشت که بیشترین مسافران بدون توجه به محل نشستن، جان سالم به در برده‌اند. نشستن در نزدیکی خروجی اضطراری نیز احتمال بقای شما را افزایش می‌دهد. صندلی‌های ردیف خروجی علاوه بر فضای بیشتر پایی، این امکان را فراهم می‌کنند که در صورت بروز حادثه، سریعاً فرار کنید.

هرچند، فردی که در حوزه خروجی می‌نشیند باید قفل فرار را در صورت اضطرار بتواند به خوبی باز کند. اگر این امکان را ندارید، بهترین صندلی هواپیما را برای خود در جایی دور از این منطقه انتخاب کنید. در نهایت، برای اطمینان از انتخاب بهترین صندلی در هواپیما، توصیه می‌کنیم از مهمان‌داران کمک بگیرید.

اگر هنگام سفر با هواپیما دچار تهوع و سرگیجه می‌شود، کجا باید بشینید؟

اگر هنگام سفر با هواپیما دچار تهوع و سرگیجه می‌شوید، بهترین مکان برای نشستن بالای بال‌ها است. در این قسمت از هواپیما، تلاطم و نوسانات هواپیما کمتر است، به همین دلیل احتمال تهوع و سرگیجه نیز کاهش می‌یابد.

نکاتی برای انتخاب صندلی برای دسته افرادی علائم ماشین گرفتگی را در هواپیما تجربه می‌کنند:

صندلی‌های وسط

صندلی‌های وسط در هر ردیف، تلاطم کمتری را نسبت به صندلی‌های کنار پنجره دارند.

ردیف‌های جلوتر

ردیف‌های جلوتر هواپیما، به خصوص ردیف‌های یک تا ۳، به دلیل نزدیکی به مرکز ثقل هواپیما، تلاطم کمتری دارند.

صندلی‌های خروجی اضطراری

این صندلی‌ها فضای بیشتری برای پا دارند و ممکن است به شما کمک کنند تا احساس راحتی بیشتری داشته باشید.

نکات دیگر:

از قبل بهترین صندلی هواپیما را رزرو کنید تا بتوانید جایگاه خوبی را داشته باشید.

از خوردن غذاهای سنگین قبل از پرواز خودداری کنید. غذاهای سنگین می‌توانند حالت تهوع را تشدید کنند.

از نوشیدن کافئین قبل از پرواز خودداری کنید. این مواد می‌توانند اضطراب و تهوع را افزایش دهند.

لباس‌های گشاد و راحت بپوشید. لباس‌های تنگ می‌توانند باعث احساس گرما و تهوع شوند.

در طول پرواز آب زیادی بنوشید. کم‌آبی می‌تواند باعث تهوع و سرگیجه شود.

شما می‌توانید تکنیک‌های آرامش‌بخش را امتحان کنید، مانند تنفس عمیق و مدیتیشن. این تکنیک‌ها می‌توانند به کاهش اضطراب و تهوع کمک کنند.

در صورت نیاز، از داروهای ضد تهوع استفاده کنید. البته حتماً با پزشک مشورت داشته باشید.

چگونه ترس از پرواز را در خود درمان کنیم؟

ترس از پرواز یا آئروفوبیا یک مشکل رایج است که می‌تواند سفر با هواپیما را دشوار یا حتی غیرممکن کند. خوشبختانه، راه‌های مختلفی برای درمان ترس از پرواز وجود دارد.

روش‌های درمانی

علاوه بر این که می‌توانید با انتخاب بهترین صندلی هواپیما این ترس را تا حدی کم کنید، با انتخاب روش‌های درمانی می‌توانید به طور کلی آن را از بین ببرید.

درمان شناختی رفتاری ( CBT): این روش درمانی به شما کمک می‌کند تا افکار منفی و اضطراب‌آور خود را در مورد پرواز شناسایی کنید و آنها را با افکار مثبت جایگزین کنید.

مواجهه درمانی: در این روش درمانی، شما به تدریج با موقعیت‌های ترسناک مرتبط با پرواز مواجه می‌شوید، تا زمانی که ترس شما از بین برود.

دارو درمانی: در برخی موارد، داروهای ضد اضطراب می‌توانند برای کمک به کاهش علائم ترس از پرواز تجویز شوند.

هیپنوتیزم: هیپنوتیزم می‌تواند به شما کمک کند تا آرامش خود را در هنگام پرواز حفظ کنید و اضطراب خود را کاهش دهید.

واقعیت مجازی: شبیه‌سازهای پرواز واقعیت مجازی می‌توانند به شما کمک کنند تا در محیطی امن و کنترل‌شده با پرواز آشنا شوید.

دریافت مشاوره رایگان از نهال گشت

می‌توانید برای سفر به استانبول و رزرو پروازهای مناسب برای این تور از کارشناسان نهال گشت مشاوره بگیرید. برای دریافت مشاوره از طریق شماره ۱۸۳۰-۰۲۶ با نهال گشت تماس بگیرید. همچنین می‌توانید از طریق وبسایت نهال گشت به آدرس nahalgasht.com قیمت‌ها را بررسی کنید.

این مطلب، یک خبر آگهی بوده و خبرگزاری مهر در محتوای آن هیچ نظری ندارد.

کد خبر 6094162

دیگر خبرها

  • رزرو بلیط هواپیما و مقایسه قیمت با سفرمارکت
  • بهترین صندلی در هواپیما برای مسافرانی که از پرواز می‌ترسند
  • سه رام قطار فوق العاده به مسیر ریلی مشهد- تهران افزوده شد
  • لغو پرواز مشهد تهران / علت چه بود؟
  • فرودگاه کرمانشاه تعطیل نیست
  • پرواز مشهد به تهران به فرودگاه هاشمی نژاد بازگشت
  • نقص فنی در پرواز هواپیمای مشهد-تهران
  • نقص فنی، پرواز مشهد - تهران را از آسمان به مبدا بازگرداند
  • ارتقا فرودگاه جده با استفاده از تکنولوژی های جدید در حمل و نقل ریلی
  • ایرتاکسی فرصتی برای رونق مسیرهای کم تقاضا